Blanke ark og full kontroll på konto

Med oversikt over utgifter og kontroll med pengebruken strekker pengene lenger i en travel skolehverdag.
Med oversikt over utgifter og kontroll med pengebruken strekker pengene lenger i en travel skolehverdag.


Et nytt skoleår er snart i gang, og kanskje du har hatt sommerjobb og tjent dine egne penger for første gang? Eller kanskje du har fått lån eller stipend av Lånekassen som du skal disponere selv? 

Det er spennende å kunne bestemme selv hva man bruker pengene sine på, og mange muligheter åpner seg. Samtidig har du ansvaret for å sørge for at pengene strekker til og at du betaler de månedlige utgiftene som er helt nødvendige.

Få kontroll på faste utgifter

For å vite hvor mye penger du har til overs til å bruke på det du vil, er det lurt å skrive opp de faste utgiftene du har hver måned. Kredinor har laget et budsjettverktøy hvor du kan taste inn utgiftene dine og se hvor mye av pengene dine du må sette av til faste utgifter og hvor mye du kan bruke på kos og moro.

Det kan for eksempel være lurt å tenke over disse tingene:

  • Trenger du månedskort for å komme deg til og fra studiestedet ditt?
  • Har du flyttet hjemmefra og betaler husleie og strøm?
  • Hvor mye penger skal du sette av til mat, og kan du skjære ned på kostnaden ved å lage matpakker eller kjøpe mindre mat i kantina? Vann er gratis. Kanskje du skal ønske deg en av de kule vannflaskene som er i handelen nå?
  • Hvordan ordner du deg med det beste og billigste mobilabonnementet?
  • Hvor mye penger kan du bruke på klær, trening og reiser?

Fem tips til smart pengebruk

Når du nå rår over egne penger, er det noen ting det kan være lurt å huske på. Vi har satt opp fem gode tips til smart pengebruk:

  1. Betal regningene i tide. Glemmer du å betale, legges det til renter, og regningen blir dyrere å betale. Etter en stund kan saken gå til inkasso og flere kostnader legges til. Sjekk hvor dyrt det kan bli hvis saken går til inkasso.
  2. Sett opp autogiro i nettbanken der det er mulig, så trekkes beløpet automatisk ved forfall. Hvis autogiro ikke er en mulighet, legg gjerne regningen til betaling i nettbanken med det samme du får den. Da slipper du å være redd for å glemme å betale regningen.
  3. Si ja til å motta faktura i Vipps. Klikk deg inn straks du får beskjed om en ny faktura og godkjenn betaling til forfall eller annen dato om du ønsker det. Vipps er også super til å gjøre opp straks hvis du låner penger av eller til noen.
  4. Vær forsiktig med å bruke kredittkort – bruk kun så mye som du vet du kan betale neste måned. Sjekk hvor mye det kan koste å betale hvis du kjøper noe på kreditt.
  5. Les deg opp på hvordan du blir en Smartbetaler. Ta gjerne vår uhøytidelige quiz med nyttig læring av økonomiske ord og uttrykk, og vær med i trekningen om en ny iPhone!

Du kan også lese en av våre tidligere artikler med 9 smarte tips for en ung økonomi.

Lykke til!