9 smarte tips for en ung økonomi

Smartbetaler ble første gangen lansert i 2017. Den gangen jobbet Natalie Melleby i Kredinor. Hun hadde akkurat fullført sin master i markedsføring og hadde da vært student i mange år. Hun visste mye om å leve fra måned til måned med et begrenset budsjett, og laget ut fra det en en fin ni-punkts liste til Smartbetaler. Selv om Natalie har sluttet i Kredinor har vi tatt vare på hennes tips slik at du kan ta de med deg som inspirasjon til egen økonomisk plan.

9 tips for å holde styr på økonomien og samtidig få mest mulig ut av pengene:

1. Sett opp et månedsbudsjett: Dette er en oversikt over pengene du får inn minus det du vet og forventer å bruke. Dette vil gi deg en fin oversikt over hva du har igjen å bruke på de morsomme tingene, etter du har betalt det du MÅ betale hver måned. Usikker på hvordan du skal sette opp et budsjett? Se mal på smartbetaler.no

2. Avtalegiro: Sliter du med å holde kontroll på regningene dine? Legg inn de som lar seg gjøre på avtalegiro i nettbanken. Da slipper du selv å tenke på når de skal betales og «styret» med å gå inn i nettbanken hver gang en regning kommer. Regningene betaler seg selv – bare pass på å ha penger på konto.

3. Skaff deg en deltidsjobb: Er du redd en jobb vil gå ut over skolearbeidet, tid med venner, kjæreste og hobbyer? Om du vil, klarer du å få til alt sammen. Jeg har selv hatt ulike deltidsjobber kombinert med studier (blant annet i Kredinor), og noen egner seg bedre enn andre. Finn en du føler kan passe inn i din hverdag, og om du klarer, finn noe som kan gi deg passende arbeidserfaring til studiet ditt. Dette vil hjelpe deg masse når du skal ut i jobb!

4. Samle opp en buffer: En buffer er penger du setter til side til uforutsette kostnader, som for eksempel tannlege. Her er det viktig ikke å benytte bufferen som en sparekonto til de morsomme tingene. Dersom du vil kjøpe deg en genser fordi du ikke føler du har noe å ha på deg – ikke bruk bufferen.  Et tips fra en som har vært der før; vent til neste lønning/studielån eller til du faktisk vet du har råd.

5. Prioriter: Du kan ikke nødvendigvis kjøpe deg alt du har lyst på, eller bli med på alt det sosiale som skjer. Prioriter det som er aller viktigst for deg. Jeg vet det er kjipt å si nei til å gå ut å spise fordi du ikke har penger, eller la være å kjøpe den nyeste Iphonen – men tro meg; på et eller annet tidspunkt vil vennene dine være der selv. Det går også an å se alternativer; dropp å spise ute og spis hjemme i stedet, men bli med på kino, et glass eller hva det måtte være etterpå.

6. Tenk deg om før du kjøper på kreditt: En ting som er lurt før du kjøper på kreditt er å tenke gjennom hvordan du skal betale tilbake. Det er lett å tenke “jeg kjøper den nå, og så betaler jeg den neste måned ”. Mest sannsynlig gjør du det, men husk at du da har mindre å bruke på andre ting neste måneden. Du bør med andre ord ha penger til å betale tilbake. Prøv ut smartbetaler sin kredittkalkulator for å se hvor mye det vil koste på kreditt.

7. Vær prisbevisst når du handler og lag handleliste: For å slippe å komme hjem med poser fulle av mat – lag en handleliste og prøv og hold deg til den. Det er heller ikke flaut å tenke på pris, og du kan spare masse penger når du handler ved å kjøpe kjedenes egne merkevarer eller handle på tilbud. Er du som resten av Norge og spiser taco hver fredag, kjøp kjøttdeig og ost når det er på tilbud og frys ned. Et annet tips er å lage store porsjoner og frys det ned. På denne måten får du flere billige, kjappe og enkle måltider som lett kan varmes opp. Det å være prisbevisst gjelder ikke bare for mat, men også f.eks. klær og sko. Kjøp på salg eller fra billigmerker med god kvalitet.

8. Kjøp og selg brukt: Second hand har blitt veldig populært i Norge, og du kan gjøre gode kupp på for eksempel klær, vesker, møbler og interiør. Jeg har selv kjøpt brukte jakker, designervesker og sofa via finn.no, og så lenge du er litt tålmodig kan det du ser etter plutselig dukke opp. Du har helt sikkert klær i skapet som aldri blir brukt. Tjen litt ekstra penger ved å selge de på f.eks. finn.no eller den nye gjenbruksappen til Jenny Skavlan “Tise”.  Kjøp og selg også studiebøkene dine brukt via kjente eller tidligere/nye studenter. De fleste skoler har egne sider, enten via hjemmesiden eller Facebook, hvor studenter ofte legger ut bøker og tilbehør som de selger til redusert pris.

9. Planlegg ferier og turer i god tid: Tenker du en utenlandstur til sommeren, eller kanskje hyttetur med vennegjengen på fjellet i påsken? Planlegg økonomien din i GOD tid. Sett av penger, og legg det inn i budsjettet ditt. Da kan du nyte ferien enda mer, uten å tenke over at du kommer til å være helt blakk når du kommer hjem.

Vi håper du blir inspirert av disse tipsene fra Natalie til å få mest mulig ut av pengene i studietiden.
Vi håper du blir inspirert av disse tipsene til å få mest mulig ut av pengene i studietiden.

Disse tipsene er en liten samling av hva som hjalp en ung student med å få mest mulig ut av pengene i studietiden. Ifølge henne er det faktisk ikke så veldig vanskelig og du får utrolig mye igjen for det! Prøv, og gi oss gjerne tilbakemeldinger på hva som funker eller ikke funker for deg. Sist men ikke minst – nyt studietiden din!

Hilsen Smartbetalerteamet