Ferietid, økonomi og bærekraft

Sommerferien er like rundt hjørnet, og for mange er det forberedelsen på høsten som markerer starten på et selvstendig økonomisk voksenliv. Edda Flatlandsmo er nyansatt bærekraftansvarlig i Kredinor. Hun er selv nyutdannet og vil gi noen gode råd om ting som henger sammen for dere som er unge – økonomi, forbruk og bærekraft.

edda-flatlandsmo_1_foto-thomas-brun-ntb-kommunikasjon

 

-I et mylder av informasjon kan det virke forvirrende å få oversikt over hvordan man kan leve mest mulig bærekraftig i hverdagen, sier Edda. -Det å skulle klare seg selv kan være overveldende og utfordrende i starten. Derfor har jeg satt opp noen enkle råd, sier hun.

1. Grønt kosthold: Ha et høyt inntak av frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter, og et minimalt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt. Husdyrhold internasjonalt er ansvarlig for ca. 18% av verdens klimagassutslipp. Dette er mer enn eksosen kombinert fra hele transportsystemet i verden.

2. Matsvinn: Vær bevisst på maten du kjøper, spis opp rester og lag middager med matvarer du allerede har. Matsvinn står for ca. 8% av verdens klimagassutslipp. Det har blitt anslått at en gjennomsnittsperson i Norge kaster nesten 43 kilo mat i året, så dersom vi greier å minimere dette vil dette bidra til å redusere klimagassutslipp. Pluss at du vil spare mye penger på mat.

3. Kildesortering: Sortér søppelet du kaster i henhold til ditt kommunale avfallssystem. Samle glass, metall og klær og kast det i egne containere på gjenbruksstasjoner som er satt opp. Husk også å pante flasker; pengene derfra kan du for eksempel kjøpe dopapir med. Vi får stadig et større forbruk, og dette har ført til at avfallsmengden i Norge har doblet seg siden 70-tallet. Et enkelt og godt miljøtiltak er dermed å ha gode kildesorteringsvaner.

4. Transport: Gå eller sykle der det er mulig. Det er både godt for miljøet og helsen. Ta kollektiv transport fremfor bil der det er mulig. Transportsystemet står for nesten 1/3 av det totale klimagassutslippet i Norge.

5. Klær og gjenbruk. Ta vare på klærne dine, kjøp mindre og dersom du må kjøpe noe bør det kjøpes brukt. Det går også an å arrangere klesbyttekveld med vennegjengen for variasjon i garderoben. I EU er tekstiler det fjerde mest miljøbelastende forbruksområdet etter bolig, transport og mat.

6. Engangsartikler: Unngå bruk av engangsartikler som flasker, bestikk og tallerkener. Gå til innkjøp en av vannflaske og kaffekopp du liker, slik at du ikke lenger har behov for å bruke engangsartikler. Produkter som kun brukes en gang er ikke bærekraftig, og dersom det havner på avveie kan det få enorme konsekvenser for livet i naturen og havet.

7. Budsjett: Det er viktig å være bevisst når det kommer til forbruk og betale regningene i tide. Lag et enkelt budsjett, ved å skrive ned en oversikt over dine faste inntekter og utgifter hver måned. Du kan da se hvor du kan kutte ned og hvor mye du har til overs hver måned, som kan være fint å ha i bakhånd om du får uforutsette utgifter. Resten kan gå til sparing.

– Jeg håper du synes disse punktene var nyttige – det gir en stor frihetsfølelse å øke bevisstheten rundt forbruk som vil gi en mer bærekraftig livsstil. Samtidig skal du ha det gøy selvsagt – finn balansen – det vil gi deg lykkefølelsen, avslutter Edda.

Ha en riktig god sommer og lykke til med nye eventyr frem til vi høres til høsten!