Smart å tenke på når feriepengene kommer

Juni er den måneden i året hvor feriepengene kommer. Med litt ekstra penger på konto kan mulighetene åpne seg for smarte økonomiske valg. Vi deler derfor noen tips videre til hva du kan bruke ekstra penger på, hvis du velger å ikke bruke hele beløpet på ferie og reise.

Sommer og ferietid - gode opplevelser trenger ikke koste mye
Sommer og ferietid – gode opplevelser trenger ikke koste mye

 

Smartbetaler tips når du får ekstra penger på konto

1: Betal det du skylder andre – og eventuell inkassogjeld
Flere enn ellers i året betaler inkassogjelden sin i juni, noe som er veldig å gjøre hvis du har ubetalte regninger anbefaler vi at de betales først av alt – jo fortere du betaler, desto færre kostnader kommer i tillegg til opprinnelig krav. For den som har betalingsproblemer kan det oppleves som kort tid når en liten regning blir større i løpet av 2-3 måneder fordi den ikke blir betalt.

2: Reduser eller betal kredittkortgjeld 
Det er flere fordeler med kredittkort, men også Det er fort gjort å bruke litt mer enn du egentlig har råd til på kredittkortet. Da er feriepenger en gylden mulighet til å betale ned deler av eller hele kredittkortgjelden.

3: Sett av penger til sparing og buffer
Drømmer du om å kjøpe deg egen bolig, kanskje en bil etter hvert eller ny pc/mac? Uansett hva du sparer til kan feriepengene komme godt med. Det kan også være smart å tenke på en buffer til ekstra kostnader hvis du får høyere strømregning en periode, økte utgifter til studier, trenger en ny sykkel, må betale egenandel på en forsikring eller rørlegger, osv. Bufferen bør du ha tilgjengelig på en vanlig sparekonto, slik at du lett kan bruke den når behovet oppstår. Sett av et lite eller stort beløp – du kommer garantert til å være glad for de ekstra pengene senere.

For deg som er under 34 år er BSU (boligsparing for unge) et supertilbud! Her får du både gunstig rente og skattefradrag i gevinst.

4: Feriepengene som “lønn” i studieåret
Hvis du er student med liten tid til jobb ved siden av studiene, kan feriepenger være en god løsning for å ha mer enn bare studielånet ellers i året. Hvis du er god på å disponere pengene dine kan du sette opp feriepengene som ekstra “lønn” som du overfører fra sparekonto til brukskonto en gang i måneden.

5: Betal hele ferien med feriepenger
Feriepenger kan selvfølgelig også brukes til å betale ferien. Finansier i så fall ferien 100% med feriepenger. Da vil du unngå å feriere på lånte penger, og det kan gi en ekstra god følelse.

Hvis du lurer på reglene for feriepenger og hvor mye du har krav på, kan du lese mer om det her.