Hvilke fordeler og ulemper er det med kreditt?

Kjøp nå, betal senere er den enkleste måten å forklare hva kreditt er. Kreditt er en låneavtale hvor du får en frist for å betale tilbake, eller betaler ned litt og litt over tid. Kjøp på kreditt kan blant annet være telefonabonnement, strømavtale, treningsabonnement eller bruk av kredittkort.

shutterstock_392198050

Det er flere meninger for og mot kreditt og bruk av kredittkort. Noen mener det blir for lett å kjøpe ting man ikke trenger. Andre mener kreditt koster for mye. Når det gjelder kredittkort kan det oppleves genialt fordi den som trenger noe kan kjøpe det i dag og betale for det senere. Mange sverger også til kredittkort fordi det gir trygghet når de er på reise i utlandet.

Kredittkort – enkelt og fordelaktig

I dag er det lett å skaffe seg et kredittkort. Det er reklame i alle kanaler, og lett å la seg friste. De fleste kredittkortene koster ikke noe, og hvis du betaler alt til forfall slipper du å betale noe ekstra for å bruke det. Det kan også gi en trygghet å kunne betale senere hvis du ikke har full oversikt på lønnskonto der og da. Flere selskap har også laget fordelsprogram som gjør at du får rabatter og bonuspoeng når du betaler med kredittkortet. Mange synes det er positivt å kunne bruke bonus til flybilletter, hotellovernattinger eller ta ut bonusen i form av kontanter. Det viktigste er å holde oversikten over det du låner gjennom kredittkortet og sørge for å betale.

Eksempel: Realiserer drømmereisen før du har tenkt

Du kan for eksempel ha planlagt å dra på ferie om noen måneder. Du vet hvor du vil reise og hvor du ønsker å bo og begynner å se på flybilletter. Du oppdager at det er ganske billige billetter nå, men du har ikke råd til å kjøpe billettene før du får lønn om to uker. Hvis du venter til du har fått lønn har prisene mest sannsynlig gått opp og det blir dyrere å dra på ferie. Da kan det være greit å ha et kredittkort slik at du kan kjøpe flybillettene nå mens de er billige. Hvis du betaler flybilletten når du får lønn om to uker så har det ikke kostet deg noe ekstra. Da har du fått billige flybilletter og kan bruke det du har spart på andre ting.

 

Kredittkort – noen ulemper

Så lenge du har penger til å betale er det ikke skummelt med kredittkort, men det er viktig å huske at kreditt er et lån som skal betales tilbake. Når du låner penger gjennom kredittkortet i mer enn 45 dager vil det koste deg ekstra. Det er betalingen kredittkortselskapet skal ha for å låne deg disse pengene, og kalles renter og gebyrer. Hvis du betaler minimumsbeløpet på det du har «lånt» og ikke hele beløpet du har brukt betaler du renter og gebyr for størrelsen på «lånebeløpet». Det trenger ikke bli mye i tillegg, men du må være klar over at pengene skal betales i tillegg til minimumsbeløpet. Renten på kredittkort er høyere enn vanlig rente på for eksempel boliglån og billån. Grunnen til det er at kreditt som lån koster mer. Hvis du ikke betaler boliglånet eller billånet kan banken selge boligen eller bilen for å dekke inn det du skylder dem raskt. Dersom du ikke betaler kredittkortet vil det ta lenger tid for kredittkortselskapet å få inn pengene sine og de må derfor ha høyere rente for å dekke inn ekstra kostnader.

 

Se hva det koster – bruk vår kredittkalkulator

Ved å bruke kredittkalkulatoren vi har laget vil du se hva det vil koste deg å bruke kredittkort. Jo raskere du betaler tilbake jo billigere blir det. Bruker du lenger tid er det viktig å huske at det var grunner som gjorde at du ikke ville vente med å kjøpe. Det aller viktigste når du skal bruke kredittkort er at du har penger til minimumsbeløpet. Vi vil også anbefale deg å lage en plan for når du skal ha betalt tilbake hele beløpet.

 

Se hva det vil koste om den går til inkasso

Skulle du allikevel få problemer med å betale er det alltid lurt å ta kontakt med kredittkortselskapet for å få til en nedbetalingsplan. Hvis du ender med en inkassosak er det viktig at du tar kontakt med inkassoselskapet for å unngå høye inkassokostnader. Du kan bruke vår inkassokalkulator for å beregne hvor mye det vil koste om du venter med å betale.