En god bærekraftig jul

Julen 2021 og året 2022 nærmer seg med stormskritt, og vi i Smartbetaler har derfor tatt en prat med vår  bærekraftsansvarlig, Edda Flatlandsmo. Vi fikk noen tips fra henne om noen enkle, men gode tiltak for en mer bærekraftig jul – også når det kommer til pengebruk. Vi håper de kan være til inspirasjon.

Tips til en mer bærekraftig jul

  1. Kjøp færre ting: Det mest bærekraftige alternativet er selvsagt å unnlate å kjøpe julegaver, men for de aller fleste av oss er julegaver en viktig del av juletradisjonen. Gi gjerne noe hjemmelaget. Det er også mye fint du kan kjøpe brukt brukt. Det anbefales å prioritere kvalitet fremfor kvantitet, gi en gave som varer. Eller – hvorfor ikke gi “gavekort” på en opplevelse, noe dere kan gjøre sammen?
  2. Ikke kjøp for dyrt: Gleden ved å gi og få er stor, men vær bevisst på at det ikke trenger å koste for mye. Samtidig er det litt kjedelig om du har kjøpt noe dyrt og får noe billig tilbake. Bli derfor enig om en øvre ramme for gaver til hverandre. Er dere en vennegjeng kan dere trekke dere i mellom sånn at dere er to og to som kjøper til hverandre. Dere blir enig om ca beløp. Da blir det litt mer kvalitet på gaven.
  3. Velg miljøvennlig innpakning: Vær bevisst hva slags type innpakningspapir du kjøper. Nå finnes det mye som er mer miljøvennlig enn tidligere du kan kjøpe. Og når du pakker opp gaver i år kan du tenke på at du bretter sammen papiret og bruker det om igjen. Du kan også gi gaven i en papirpose eller noe annet kreativt.
  4. Reduser og minimer matsvinn: Gjør julematen mer bærekraftig ved å planlegge julemenyen og måltidene på forhånd. Sørg for å utnytte restene fremfor å kaste dem. Ved å ha en organisert tilnærming til julehandelen kan du spare både penger og redusere matsvinn.
  5. Hjelp en som gruer seg til jul: Julen er en tung tid for mange. Om du kjenner noen som er alene ville det vært fint å invitere noen inn til julefeiring hos en selv. Du kan også hjelpe ved å gi penger eller gaver til organisasjoner som BlåKors, Kirkens Bymisjon eller Fattighuset. Du kan også hjelpe noen via Finn Torget: «Hjelp til Jul».
  6. Husk julens sanne betydning: Spør deg selv – Hva er virkelig viktig i julen? Er det gavene, overfloden av mat, plastikkpynt, dekorasjoner og glitrende trær? Eller er verdien med julen å tilbringe tid med sine kjære, se TV, lese en bok, reflektere over året som har gått og året som kommer og være takknemlig for det man har?
  7. Sett opp et julebudsjett og forsøk å følge det: Dette burde stått øverst. Tenk ut en ramme for alt som vanligvis går med, eller ta utgangspunkt i hvor mye du har. Om du har kr 7.000,- utenom penger til de vanlige regningene dine så må du fordele de pengene på det du trenger: Klær, sko, gaver, innpakning, julepynt, mat, drikke, sosiale ting. Veldig mange blir overrasket over hvor mye penger som blir borte på “ingen ting”. Husk også at du ikke må bruke av penger som går til de vanlige regningene, for de kommer jo som før.

Hvis du gjør noen bevisste valg for julen, både når det gjelder kjøp av gaver og mat, vil du bidra til en mer bærekraftig jul. Vi kan gjøre litt hver for oss, til sammen vil det utgjøre mye for miljøet, sier bærekraftansvarlig Edda Flatlandsmo, i Kredinor.

Vi ønsker herved dere en riktig god jul og godt nyttår.

Med beste hilsen
Teamet i Smartbetaler