Tips til smart personlig økonomi

lene-drange-fra-snaponomi-til-kredinor-no

Å være en smart betaler handler om å ha kontroll på egen pengebruk. Lene Drange er programleder i TV-programmet Luksusfellen, og har nettopp gitt ut boka «Snaponomi». Der deler hun gode tips til hvordan du som er ung kan bli smart rundt egen økonomi. I tillegg har hun også startet Verdistiftelsen som tilbyr skoler kostnadsfritt skolebesøk med to skoletimer hvor hun gir en innføring i praktisk økonomi.

– Mange unge er interesserte i egen økonomi og ønsker å ta smarte valg. De opplever derimot at det er vanskelig å finne informasjon, og at det de finner er tørt og firkantet, sier Lene Drange. Hun forklarer at spørsmålene hun får dreier seg om alt fra skattekort til sparing og lønnsforhandlinger. Det er tydelig at økonomi engasjerer unge, og hun brenner for å gi gode svar.

Gode råd for sunn økonomi

Dette er noen av rådene Lene Drange mener unge bør følge for å få gode økonomivaner

  • Sørg for at beløpet som kommer inn på konto er større enn det som går ut
  • Få oversikt over faste månedlige utgifter, og betalingsfrist
  • Opprett autotrekk i nettbanken slik at du er sikker på å betale regningene i tide
  • Ha alltid penger til gode / en buffer i tilfelle det dukker opp uforutsette utgifter
  • Finn din motivasjon til å ha en sunn og smart økonomi – enten det er å spare til bolig, reise på ferie, eller slippe stresset ved å gå tom for penger
  • Betal kun så mye med kredittkort som du har råd til. Mange kredittkort har gode forsikringer, men overfør gjerne penger fra bankkontoen din til kredittkortet før du betaler, slik at du vet at du har råd.
  • Pass godt på BankID-en din! Hvis du deler den med noen, risikerer du at de får tilgang til bankkontoen din.

Viktigst er verdien av penger

Lene Drange forteller at noe det viktigste for unge å lære seg så tidlig som mulig, er verdien av penger. Mange tjener sin første lønn mens de bor hjemme, og kan da få følelsen av å være «nyrik». Med mer penger mellom fingrene og ingen store utgifter kan mange bruke alle pengene på seg selv, og en verden full av muligheter åpner seg. Men så fort man flytter hjemmefra og må betale husleie, mat, telefon og transport ser ting plutselig annerledes ut, og man har ikke like mye penger å bruke på forbruk og moro. Derfor mener hun det er viktig at man tidlig lærer hva ting koster, slik at man får et realistisk forhold til penger.

– En god øvelse er å regne om ting til en valuta du forstår. Hvis du ønsker deg en iPhone som koster 8000 kroner og du tjener 150 kroner i timen etter skatt, kan du regne deg frem til at du må jobbe 53 timer for å få råd til å kjøpe en iPhone. Hvis du jobber to dager i uka, går nesten alle pengene du tjener den måneden til å kjøpe en mobil – og i tillegg skal du betale de faste utgiftene dine. Da går ikke regnestykket opp, sier Drange.

Kos deg – men ikke hver dag
En av de største skjulte pengetyvene er ifølge Drange hverdagskosen. Kafébesøk flere ganger i uka, noen øl på bar og takeaway-mat blir fort dyrt. – Det er vanlig å føle at man vil unne seg noe godt eller fint – enten man har hatt en bra eller en dårlig dag. Men hvis du sparer kosen til helga vil det føles mer høytidelig, og du vil definitivt takke deg selv i slutten av måneden når regningene kommer, sier Drange.

Les flere gode tips i «Snaponomi» eller på Snapchat-kontoen med samme navn.

snaponomi_forside_om-okonomi-for-unge_lav

Dette er «Snaponomi»:

  • Lene Dranges Snapchat-konto der hvem som helst kan få svar på spørsmål om økonomi. Kontoen har over 200.000 følgere.
  • Nettopp utgitt i bokform med tittelen “Snaponomi – Bli supergod på egen økonomi”
  • Lavterskel håndbok i personlig økonomi