Tips og råd for studentlommeboka
Før du vet ordet av det kommer den dagen hvor du er ferdig med videregående skole og da kommer en ny økonomisk hverdag. Skal du studere – så innebærer det at du kanskje flytter hjemmefra. Vi har samlet noen tips og råd som kan komme godt med for den nye fasen av livet – og studentlommeboka.
1. Sett opp et budsjett:
Lag en plan for de inntektene du har, alle faste – og variable kostnader du vet kommer, da vet du hvor mye du kan bruke etter at de er betalt hver måned. Tenk også på å sette av noe til sparing og uforutsette utgifter som kan komme.
Bruk gjerne smartbetaler budsjettkalkulatoren her.
2. Flytte hjemmefra – boutgifter
Du vil sannsynligvis leie bolig når du flytter hjemmefra, enten alene eller med venner i et kollektiv. Et godt tips er å flytte litt ut av sentrum av byen, for å finne noe som er rimeligere – eller gir mer for pengene. Skal du leie et sted du tenker å bo hele studietiden kan du prøve å forhandle deg ned på pris. Da får utleier forutsigbarhet og du muligheten til å bo litt billigere. Innred billig ved å gå på Ikea, loppemarked, kjøpe via Finn.no, Facebook eller andre gjenbruksplattformer. Sammen med boutgifter kommer flere nye kostnader du kanskje ikke har hatt før: Strøm, TV-lisens, datatrafikk, innboforsikring og annet som forfaller gjennom året. I tillegg kommer investeringer du må gjøre i møbler, maskiner og annet til ditt nye hjem. Alt dette blir bedre med et budsjett og en plan for innkjøp.
3. Jobb ved siden av studiene
Det er svært få som greier å overleve kun på studielånet. Derfor kan en deltidsjobb være løsningen. Pass likevel på at jobben ikke går utover studiene eller overstiger Lånekassens grense for mye du kan tjene før du får avkortning i stipend og lån. En jobb er også bra å ha på CV`en og gir deg god erfaring i arbeidslivet.
4. Ta opp fullt studielån
Studielånet er rentefritt mens du studerer, og deler av lånet blir gjort om til stipend ved fullført studie. Det er derfor smart å ta opp fullt studielån – selv om du ikke skulle trenge pengene, gjennom for eksempel jobb eller hjelp hjemmefra. Du kan få god rente ved å sette pengene i banken.
5. Kjøp bøker brukt
Kjøp alle bøker som du ser inneholder mye av pensum. De bøkene som bare har et par kapitler i pensum kan du kjøpe brukt eller låne på skolens eller andre offentlige bibliotek. Se på skolens Facebooksider, på ibok.no eller Finn.no for fine, brukte bøker.
6. Tenk over hverdagsutgiftene
Smør matpakke og ta med en flaske vann. Det å kjøpe kaffe, lunsj og diverse i kantina kan være fristende, men blir mye dyrere enn matpakke. Bruker du 50 kr hver dag, 5 dager i uka utgjør det ca 1100 kr i måneden. Må du kjøpe kaffe så kjøp vanlig svart i stedet for fancy kaffetyper som koster ekstra. Handle kun det du trenger i butikken. Last ned tilbudsapp som samler gode tilbud fra matbutikker og vær bevisst på å handle på tilbud.
7. Søk støtteordninger og benytt deg av studentrabatter
Støtteordninger og legater du søker kan være et godt supplement til studentlommeboka. I legathåndboken får du vite alt om ca 2 300 stipend, fond og andre støtteordninger. Se etter studentrabatter og følg med på sider som Studenttorget.no
8. Sørg for kontroll gjennom god oversikt og gode betalingsvaner
Sørg for å godkjenne alle regninger som kommer elektronisk med en gang de kommer. Legg autotrekk på samme dato for faste utgifter så vet du når det går fra konto. Legg inn papirfaktura i nettbanken så snart du mottar den og sett forfallsdato litt tidligere enn fristen på faktura. Mottar du faktura i Vipps og ikke vil betale den med en gang, må du selv endre til forfallsdato eller datoen det passer deg, når du godkjenner den i appen. Det gir deg mer kontroll med din økonomi.
Det er i tillegg mange andre nye ting å forholde seg til når man skal flytte hjemmefra for å studere for første gang. Se Forbrukerombudets tips på Studenttorget.no til en trygg og økonomisk studietid her.