Tips og råd for studentlommeboka

ungdom-smartbetaler-privatøkonomi

Skal du studere -og kanskje flytte hjemmefra for første gang? Vi har samlet noen tips og råd som kan komme godt med for studentlommeboka.

1. Sett opp et budsjett: 

Lag en plan for faste og variable utgifter slik  at du har oversikt og kontroll over hvor mye du kan bruke etter at de faste kostnadene er betalt hver måned.

Se mal og kom igang med vår budsjettkalkulator her. 

2. Kjøp bøker brukt  

Kjøp alle bøker som du ser har mye pensum i seg, og lei de som bare har et par kapitler på skolens eller andre offentlige bibliotek. Se på skolens Facebooksider, på ibok.no eller Finn.no for fine, brukte bøker.

3. Jobb ved siden av studiene 

Det er svært få som greier å overleve kun på studielånet. Skaff deg en deltidsjobb, men pass på at jobben ikke går utover studiene eller overstiger Lånekassens grense for mye du kan tjene før du får avkortning i stipend og lån. En jobb er dessuten bra å ha på CV`en og gir deg god erfaring i arbeidslivet.

4. Ta opp fullt studielån 

Studielånet er rentefritt mens du studerer, og deler av lånet blir gjort om til stipend ved fullført studie. Det er derfor smart å ta opp fullt studielån – selv om du ikke skulle trenge pengene, hvis du for eksempel får hjelp hjemmefra. Du kan få god rente ved å sette pengene i banken.

5. Boutgifter 

Du må ikke bo midt i byen. Enten du tenker å kjøpe eller å leie, så kan du få mye mer for pengene eller gå ned i prisen hvis du velger å bosette deg litt utenfor sentrum. Skal du leie et sted du tenker å bo hele studietiden kan du prøve å forhandle deg frem på pris. Innred billig ved å gå på loppemarked, Finn.no eller andre gjenbruksplattformer som Tise.

6. Tenk over hverdagsutgiftene 

Det å kjøpe kaffe, lunsj og diverse i kantina hver dag kan ofte virke som en liten sum der og da. Bruker du 50 kr hver dag, 5 dager i uka utgjør det ca 1100 kr i måneden. Her er det penger å spare ved å stor-handle og ta med egen mat hjemmefra. Må du kjøpe kaffe så kjøp vanlig svart i stedet for Latte og andre fancy kaffetyper – det kan du heller unne deg på cafè med venner.

7. Søk legater, støtteordninger og benytt deg av studentrabatter 

Legater og støtteordninger er et godt tilskutt til studentlommeboka. I legathåndboken  får du vite alt om ca 2 300 stipend, fond og andre støtteordninger. Se etter studentrabatter og følg med på sider som Studenttorget.no

Det er i tillegg mange andre nye ting å forholde seg til når man skal flytte hjemmefra for å studere for første gang. Se Forbrukerombudets tips på Studenttorget.no til en trygg og økonomisk studietid her.