Hva innebærer det egentlig å få en betalingsanmerkning?

Hvis du ikke betaler hverken faktura, inkassovarsel og/eller eventuelle purringer går saken til inkasso – noe som kan føre til ekstra kostnader og bekymringer for deg som person. En sak som ender med inkasso kan i tillegg ende med betalingsanmerkning. Men hva er egentlig en betalingsanmerkning? Nedenfor har vi samlet det viktigste du bør vite om betalingsanmerkning.

shutterstock_483522106smartbetaler

Hva er betalingsanmerkning?
En betalingsanmerkning betyr at det er registrert en ubetalt inkassosak på deg som skylder penger. Den som skylder penger får da en negativ anmerkning hos kredittopplysningsbyråer som foretar kredittvurderinger, blant annet på grunnlag av inntekt og eiendeler, samt registrerte anmerkninger. En betalingsanmerkning kan medføre at man blir betegnet som “ikke kredittverdig”.

Når kan jeg få en betalingsanmerkning? 
Før saken går til inkasso, skal du ha fått skriftlig varsel (inkassovarsel) med minst 14 dager betalingsfrist. Dersom inkassovarselet ikke blir betalt innen fristen vil du motta en betalingsoppfordring med ny frist på 14 dager. Hvis du ikke har klart å betale betalingsoppfordringer innen fristen, og du ikke har sendt klage på kravet, kan det bli satt i gang rettslige skritt.

Betalingsanmerkning kan registreres hos kredittopplysningsselskapet 30 dager etter inkassoselskapet har tatt rettslige skritt, som oftest i form av forliksklage til forliksrådet.

Når og hvordan blir jeg kvitt betalingsanmerkningen? 
En betalingsanmerkning skal slettes med en gang kravet er oppgjort, eller dersom det har gått mer enn 4 år.

Hvilke konsekvenser kan en betalingsanmerkning føre til?
Hvis du for eksempel skal bytte mobilabonnement vil det nye telefonselskapet foreta en kredittsjekk av deg som utføres av ulike kredittopplysningsbyråer. Da får de opplyst ligningsinntekt, formue og skatt for de siste tre årene – i tillegg til eventuelle betalingsanmerkninger. Hvis du da har en betalingsanmerkning vil du kunne bli nektet å bli kunde i det nye telefonselskapet. En betalingsanmerkning kan gjøre det vanskelig for deg å handle på kreditt eller få kredittkort, leie av bolig og ta opp lån for å kjøpe bolig, bil eller andre ting. Noen arbeidsgivere kan også foreta kredittsjekk av deg som potensiell arbeidstaker, og du kan risikere å ikke få jobben dersom du har en eller flere registrerte betalingsanmerkninger.

Usikker på om du har betalingsanmerkning? 
Det er ulike kredittselskaper som har autorisasjon fra Datatilsynet til å drive kredittopplysning. Du kan selv sjekke dine kredittopplysninger på experian.no og bisnode.no.

Unngå betalingsanmerkning – ta kontakt
Det beste rådet vi kan gi deg hvis du har en inkassosak, og redd du står i fare for å få en betalingsanmerkning, er å ta kontakt med inkassoselskapet så tidlig som mulig for å få til en avtale. Det er mye enklere å ordne opp tidlig i prosessen, så ikke vent med å ta kontakt.